Een avondwake

Vaak gaat aan een uitvaartmis een avondwake vooraf. De avond vóór de uitvaart komt de familie samen in de kerk om, rondom de baar met het dode lichaam van een dierbare, samen te waken en te bidden. Dit is een eeuwenoude traditie van de Kerk, die teruggaat op de eerste Christenen die bij de overledene waakten met zang en gebed.
Tijdens de avondwake staat de gedachtenis aan de overledene meer centraal dan bij een uitvaartmis (het karakter van een Eucharistieviering laat dat namelijk niet toe). Er is meer ruimte voor teksten als gedichten of andere passende teksten. Meerdere sprekers kunnen iets zeggen over de overledene.

De avondwake wordt geleid door een parochiaan. Het avondwakekoor van onze parochie zingt (uitsluitend) Nederlandstalige liederen. Deze worden in overleg met de familie gekozen. Hieronder kunt u luisteren naar het repertoir voor een avondwake. Maar andere livemuziek (koor of solist) is ook mogelijk.

Aansluitend op de avondwake kan gekozen worden voor een condoleance in de kerk. Dit wordt geregeld in overleg met de uitvaartleider.