Actualiteit

Parochiereis naar Rome

Parochiereis naar Rome

Beste parochianen,

Op de leeftijd van 19 jaar ging ik vanuit een klein dorp in Calabrië waar ik opgegroeid ben, naar Rome om daar de faculteit te volgen om apotheker te worden. Mijn zus studeerde al in Rome daarom ben ik ook daarheen gegaan en wij hebben in een appartement samengewoond tot dat wij klaar met de studie waren.
Na 5 jaar studie en ook de militair dienst in Rome te hebben gedaan besloot ik om ook in de ‘eeuwige stad’ te blijven leven en werken.

De impact om vanuit een klein dorp naar een wereldwijde bekende stad te gaan wonen was wel een grote omschakeling, maar het enthousiasme van de jonge jaren hebben mij hiermee veel geholpen om een nieuw leven te gaan bouwen waar de ontdekking ook een uitdaging was.

 Een zus van mijn vader woonde ook in Rome en bijna ieder jaar gingen wij op bezoek van onze tante en familie in de vakantietijd, Dat was een spannende gebeurtenis voor mijn ouders om een reis van meer dan 600 km met vier kinderen te rijden, en voor ons als kind of pubers om ons tijdens de reis te vermaken. Maar het ging altijd goed.
Een van de mooiste herinneringen die ik hiervan heb is toen wij naar het Colosseum gingen om de Kruisweg met de toenmalige paus (heilige) Paulus VI te beleven. Zoveel mensen die in stilte baden en tot bezinning kwamen rondom de hele gebeurtenis.
Ik herinner mij het alsof ik het gisteren meegemaakt heb.

 In de jaren die ik in Rome woonde kon ik door oneindige wandelingen of door een scooter te rijden de hele stad doorkruizen en daardoor heb ik er veel van gezien. Er ontstond in mij een verlangen om mij te verdiepen in de Romeinse geschiedenis door de eeuwen heen en in de indrukwekkende architectuur.

 Wat ik van Rome bijzonder vind is dat er men nooit moe wordt van nieuwe dingen van de oude gebouwen te ontdekken en het licht van de lucht geeft hiervoor een bepaalde indruk.

 Ondanks ik sinds 23 jaar hier in Nederland wonend ben, ben ik nog steeds met Rome verbonden. Veel goede vrienden van mij wonen daar en ik heb Rome veel te danken voor het ontdekken van het Geloof en de roeping die mij gebracht heeft om de keuze te maken om priester te worden.
Dit is de reden waarvoor ik regelmatig daarheen ga om daar één keer of twee keer per jaar een geestelijke retraite te kunnen volgen.

Het is wel bijzonder dat iedere keer die ik in de parochie openbaar maak dat ik naar Rome ga dat een aantal parochianen naar mij toe komen met de vraag of zij met me mee zouden kunnen komen, maar helaas moet ik altijd hierop een negatief antwoord geven.
Dit is de aanleiding geweest samen met Paul Bergen om aan tafel te gaan zitten met de vraag of wij een bedevaartreis naar Rome zouden kunnen organiseren, en na een unanieme beslissing samen met het parochiebestuur konden wij een datum prikken.

 Wees voorbereid! Begin jouw koffer in te pakken en doe daarin ook een paar comfortabel schoenen.  Wij gaan met een groep van 50 mensen daarheen.

 De vlucht is al geboekt! Wij zullen op 30 november vertrekken en op 5 december terugkomen. Wij zullen logeren in een hotel in de buurt van het Vaticaan en wij gaan deelnemen aan de audiëntie van de Paus.
De bekendste en beroemdste plekken van de ‘eeuwige stad’ staan ook in het programma waarvan wij samen kunnen genieten en ons induiken in de oude geschiedenis die nog steeds zo voor vele mensen aanspreekbaar is. Een culinaire tour hoort ook hierbij!

 

Vorige Volgende