Nieuws

Verslag Stabat Mater 31 maart

Tijdens de viering van vrijdag 31 maart a.s. om 19.00 uur wordt het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi uitgevoerd door Ingrid Stijsiger (mezzosopraan), Sabine Kirsten (sopraan), Renate Smit (viool), Gregor Overtoom (viool), Jorien van Tuinen (altviool) en Irene van den Heuvel (cello).

Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.’ Rond het jaar 1300 schreef de Italiaanse dichter Jacopone da Todi deze eerste zin, onderdeel van een reeks liederen over de Heilige Maria. Een paar eeuwen later kreeg componist Giovanni Battista Pergolesi de opdracht de tekst van Da Todi op muziek te zetten. Het resultaat was een wonderschoon intiem ‘Stabat Mater’ geschreven voor een kleine bezetting.

Beroemdste versie

Naast de bekende versies van Vivaldi, Hayden en Rossini in Pergolesi’s zetting van dit gebed veruit het beroemdst. Maar ondanks deze veelheid aan muzikale vertalingen was het Stabat Mater oorspronkelijk waarschijnlijk bedoeld als een vorm van persoonlijke meditatie. Door zich tijdens het bidden te richten op één specifieke gebeurtenis of emotie, in dit geval het lijden van Maria, berichten monniken een spirituele staat waarin zij het geloof intenser beleefden. Het Stabat Mater zou daarmee een soort mantra zijn geweest een manier om dichter tot God te komen. Zeker weten doen we het echter niet, de oorsprong van dit oude gebed is in nevelen gehuld. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Na afloop wordt er een deurcollecte gehouden.

Een sfeervolle en aangrijpend uitvoering van de Stabat Mater van
Pergolesi in onze kerk. Tijdens deze bijzondere viering hebben wij
ook voor de vrede op aarde gebeden. Moge Maria ons bemoedigen
om naar haar Vader en haar Zoon te blijven kijken zoals zij het deed
om de hoop en de goede moed in ons leven niet te verliezen.
Bedankt aan iedereen en tot het volgende jaar.
Veel devotie voor de komende dagen